#5 : Instagram checkout: product tagging is dé hype van 2019

In het vorige blog gaven we je de ins en outs van steeds meer agency’s die influencer marketing aanbieden. Deze week introduceren wij hét tech-snufje van 2019: de shopping ‘checkout’ van Instagram. Ook wij waren méga enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling en nemen je daarom mee in de unieke ervaring van het online winkelen op Instagram.

Instagram shoppen: de nieuwe checkout

In maart 2019 heeft Instagram dé ‘Instagram checkout’ aangekondigd en opent daarmee een geheel nieuwe manier van winkelen. Op dit moment is het voltooien van een aankoop op Instagram alleen mogelijk met een pop-upwebweergave binnen de app, van de website van de verkoper en moet je de app verlaten zodra er betaald moet worden. 


Met de nieuwe ontwikkeling rondom Instagram-shopping wordt het winkelen voor klanten een stuk gemakkelijker en zijn er minder handelingen nodig om de aankoop daadwerkelijk te doen. Wanneer er een aankoop gedaan wordt blijft de klant in de Instagram app, óok tijdens het betaalproces. Easy he?!

De ‘Instagram checkout’ is nu nog in Beta en wordt getest door grote merken in de US. Denk hierbij aan merken zoals Zara, Nike en M.A.C cosmetics. Wanneer het naar Nederland komt? Nog geen idee, maar dat we het spannend vinden; dat is zeker! 

0.png


Checkout brengt de winkelervaring van de klant naar een hoger level, waardoor het nog intuïtiever wordt voor mensen om producten te ontdekken die ze onmiddellijk willen aanschaffen. Wereldwijd kunnen de 500 miljoen actieve gebruikers nu al op producttags klikken en items kopen.


Wat houdt het product tagging van Instagram nu precies in? Het gaat hier om het koppelen van producten aan content op social media, in dit geval dus Instagram. Het is een webshop binnen de app en wij staan versteld van de kansen die het merken kan bieden. Denk hierbij aan vooral aan kansen op het gebied van sales. Het (voor)-oordeel over Instagram dat het niet direct naar conversie kan leiden moet naar mijn mening dan ook worden bijgesteld. Instagram maakt het voor de consument steeds gemakkelijker om kennis te maken met alle in’s en out’s van het product en bij interesse kunnen zij direct overgaan tot aankoop. #WOW!Een nieuwe uitdaging in het social web

Hoe ga je als merk aan de slag met het Instagram product tagging? Voor een merk is het nu mogelijk om vijf verschillende producten per post in een foto te taggen. Wanneer de gebruiker op de foto klikt, worden de producttags en bijhorende prijzen zichtbaar en kan er in de app worden doorgeklikt naar meer informatie over het product. Als de gebruiker geïnteresseerd is in jouw merk of product, kan diegene het product direct aanschaffen door door te klikken naar de website. Zodra checkout is geïntegreerd kan je het product aanschaffen zonder naar een andere website te hoeven én kan de klant alles gemakkelijk afronden in de Instagram app. Is de gebruiker nog niet zeker van een aankoop? Dan kan deze simpel worden opgeslagen om er later nog even op terug te komen. Dit is nu al mogelijk. Een waanzinnig tech-snufje hè?!

Wij kunnen ons voorstellen dat je als merk ook graag wilt dat de mensen worden doorgeleid naar jouw eigen website en dat Instagram niet alles overneemt. Daarom is het belangrijk dat jij visueel aantrekkelijk blijft op de sociale mediakanalen én je eigen website, en mensen hiermee triggert tot de nieuwsgierigheid naar je eigen (andere) kanalen. Alles gebeurt immers online en op mobiel en daar houden we van!"Het is belangrijk dat jij visueel aantrekkelijk blijft op de sociale mediakanalen én je eigen website, en mensen hiermee triggert tot de nieuwsgierigheid naar je eigen (andere) kanalen."


Meten is weten

De eerste keer dat gebruikers van Instagram een aankoop doen bij een merk in de app, voeren ze hun betalingsinformatie in die ook wordt gebruikt voor toekomstige aankopen. Met hun beveiligde betalingsinformatie op één plek, kunnen gebruikers hun favoriete merken kopen zonder zich aan te melden en hun informatie meerdere malen in te voeren.

Nadat gebruikers een aankoop hebben gedaan via Instagram, kunnen ze de bestelling volgen via een nieuw ‘bestellingen’-gedeelte in hun profiel dat de status van hun bestelling toont, plus opties om te annuleren, terug te sturen of contact op te nemen met het merk als verkoper.

De advertentiewereld van Instagram krijgt hierdoor een boost. De ‘checkout’ ontwikkelingen van Instagram zou merken kunnen overtuigen dat het social netwerk een beter rendement op de investering oplevert. Er zijn tenslotte minder stappen om een aankoop te doen nodig. Je zult nog waarschijnlijk wel even moeten wachten op alle gemakken van “checkout” tot dit in werking treedt. Maar blijf niet stil zitten en maak je Instagram account nu al shoppable in de huidige vorm en ontdek de waanzinnige wereld van Instagram shopping!

Business profielen en algoritmes: wat houdt het precies in? Veel influencers zeggen geen business profiel te willen wegens het (bijgewerkte) algoritme van Instagram. Influentials vertelt in blog #6 wat jij als influencer het beste kunt doen.

Alex Buis