#3 Van influencer naar ondernemer: Alles over je financiën

Het leven van een influencer vergt dedicatie en professionalisering. Je bent als influencer dan ook net zo goed content creator als ondernemer van je eigen business! Daarom delen we maandelijks met jou de beste tips en tricks om jezelf als influencer te blijven professionaliseren. Dit doen we in de vorm van een artikel waarin we verschillende aspecten van het influencer bestaan bespreken. Op deze manier hopen wij jouw op de hoogte te houden over wat er in jouw wereld speelt en hoe je hier het beste op kunt inspelen.

In dit artikel bespreken we alles wat te maken heeft met je financiën. Als je als influencer uitbetaald wordt voor een campagne is het goed dat je je realiseert dat hier bepaalde dingen bij komen kijken. In dit artikel proberen we verschillende zaken op een rijtje te zetten waarmee jij rekening moet houden. 

Een eigen onderneming?

Wanneer je als influencer meer geld begint te verdienen kan het interessant zijn om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel deelt verschillende definities over wanneer je je in zou moeten schrijven dus wanneer jouw onderneming als influencer voldoet aan de voorwaarden. Zo dien je je in te schrijven wanneer je goederen of diensten levert, dit kan als influencer dus zijn wanneer je blogs schrijft of posts maakt voor bedrijven. Wanneer je posts maakt of een blog schrijft voor een vriend of vriendin dan val je niet onder deze regeling. Wanneer je als influencer voornamelijk deals op barter basis doet of maar een klein beetje verdient dan heb je volgens de Kamer van Koophandel ook geen onderneming.

De kleine ondernemers regeling

Wanneer je als influencer ingeschreven staat bij de kamer van koophandel is het belangrijk om rekening te houden met de kleine ondernemingsregeling, die vanaf 2020 “de vrijstelling omzetbelasting” genoemd gaat worden. Wanneer jouw omzet als influencer minder dan €20.000 per jaar is dan wordt je vrijgesteld van btw. Als je hier niet van op de hoogte was als influencer moet je er rekening mee houden dat je dit voor 20 november 2019 indient bij de belastingdienst. Wel moet je op een aantal dingen letten wanneer je dit doorgeeft aan de belastingdienst. Ben je benieuwd naar wat deze punten zijn? Je kunt het hier lezen. 

Factuur of kwitantie?

Wanneer je als influencer een betaalde campagne gedaan hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk jouw betaling ontvangen. Het is dan wel belangrijk dat je kennis hebt van bepaalde zaken zodat je dit kunt regelen. Een vraag die wij vaak krijgen is wanneer dien je als influenceer een factuur in of juist een kwitantie? Om die vraag beter uit te leggen beginnen we bij jou als een influencer. Je kunt als influencer full-time werken maar het is ook mogelijk dat je influencer bent naast een andere baan. Wanneer je full-time influencer bent heb je als het ware  een eigen onderneming. Wanneer dit zo is sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb je een btw-nummer. Wanneer dit het geval is dien je een factuur in. Als je als influencer niet ingeschreven staat met een eigen ondermening dan heb je geen btw-nummer en dan dien je dus een kwitantie in. 

Het opstellen van een kwitantie of factuur

Nu je weet of je een kwitantie of een factuur moet opstellen vertellen we je welke stappen je moet nemen om er een op te stellen. De basis zaken die je op moet nemen in een factuur zijn: je persoonlijke gegevens, je btw-nummer, kvk-nummer (indien je deze hebt) de campagne-naam, verdere omschrijving en de vergoeding. Daarnaast moet je je factuur- of kwitantienummer invoeren met de desbetreffende datum. Wanneer je een samenwerking hebt gedaan via Influentials kun je een standaard factuur of kwitantie template downloaden. De templates kun je hier vinden.

Met dit artikel hebben we je geprobeerd te informeren over de verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden als influencer. Het is belangrijk dat je je professioneel opstelt wanneer het aankomt op de financiën. Dit is belangrijk aangezien merken het waarderen wanneer ze een goed ingevuld factuur of kwitantie ontvangen. 

Alex Buis