#3 Influencer marketing piramide: kiezen of take it all?

De tijd dat alleen journalisten en mediaplatforms invloed hadden, lijkt volledig voorbij te zijn. Influencers hebben het overgenomen; THEY RULE! Deze week zoomen we in op de influencer marketing piramide waarbij de marketeer de keus heeft om samenwerkingen aan te gaan met verschillende soorten influencers. Een nieuwe uitdaging, maar wel een mega interessante en zeker niet te missen!

Het succes van de influencer piramide

De influencer marketing piramide bestaat uit vier verschillende segmenten waarbij de omvang van het bereik van de influencers steeds meer toeneemt. De ideale situatie is wanneer een merk alle lagen of een deel van de piramide zou kunnen bekleden. De piramide wordt bepaald aan de hand van het engagement die een influencer aangaat met zijn of haar publiek. Onder engagement worden een aantal aspecten verstaan, namelijk de likes, comments en het aantal volgers die de influencer binnenhaalt. Dit is namelijk wat influencer marketing hot & happening maakt!

Goeede.png

Nano-influencer: klein maar fijn

Nano-influencers zien zichzelf, met een bereik vanaf 1.000 volgers op bijvoorbeeld Instagram, niet direct als een ‘echte’ influencer, maar zijn het écht wel. Ze identificeren zichzelf als alledaagse gebruikers die een specifieke/unieke passie hebben. Ik zie je denken; maar wat heb ik eraan om een samenwerking aan te gaan met een influencer met een klein bereik? Ontzettend veel! Voor een merk is het juist mega interessant, omdat nano-influencers namelijk specifiek geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp waardoor zij vaak als betrouwbaar worden gezien door hun volgers. Ze hebben meer ruimte om een vertrouwensband op te bouwen met hun publiek en dat is heel belangrijk. Het publiek van een nano-influencer is/zijn vaak friends & family, het vertrouwen ligt hier hoger dan bij een grotere influencer of advertentie. 

Micro-influencer: snelle groei

De micro-influencer heeft een bereik vanaf 5.000 volgers en hanteren meestal een waarde vanaf €50 per post en/of campagne. Ondanks het lagere bereik dan de top van de piramide ligt het engagement hoger, doordat de resonantie en relevantie bij het publiek een stuk hoger ligt. Bij micro-influencers ligt hun invloed bij het wederzijds vertrouwen dat zij opbouwen met hun publiek en bevinden zij zich in een bepaalde niche, zoals lifestyle, beauty, sport of food.

Macro-influencer: een stapje hoger

Macro-influencers zijn vaak professionele, full time bloggers, Instagrammers en YouTubers met een bereik vanaf 50.000 volgers. Ze hebben de hoogste actuele relevantie voor hun publiek met een categorie gebonden invloed, zoals mode, een bepaalde levensstijl of een bedrijf.

Mega-influencer: méér, méér, méér

Aan de top van de piramide vinden we de absolute experts met een bereik over de 100.000 volgers en daarmee het hoogste bereik op social media. Het zijn vaak acteurs, artiesten, sporters of échte social mediasterren. De mega-influencers vragen per post of samenwerking vaak een bedrag van €1.000,- +. Het zijn influencers wiens leven wordt geïdentificeerd op social media. Merken hebben de kans om door het grote bereik van de influencer meer bekendheid te creëren onder een enorm publiek. Het is een investering, maar je krijgt er driedubbel zo veel voor terug!

Het belang van social impact

Niet alle influencers werken en zijn daarin hetzelfde. Zeker in de afgelopen jaren is er een grote verschuiving in de focus van de high-end (macro-) influencers naar micro- en nano-influencers. Wees je van tevoren bewust welke influencer je als merk wilt inzetten. Wij adviseren om niet één laag van de piramide te bekleden, maar door een krachtiger bereik op te bouwen door een combinatie van meerdere influencers/lagen in te zetten. Het is niet vanzelfsprekend dat een hoger aantal volgers meer invloed op de volgers betekent. Uiteindelijk blijft het belangrijk om de betrokkenheid aan te gaan met jouw publiek.

Kortom, voor je van start gaat met het creëren van een hoogwaardig influencer marketing plan, denk na over de strategie. Wat is jouw doel? Wie wil je bereiken? Welk kanaal past hier bij? Wat is mijn boodschap en welke laag van de influencer marketing piramide past hier het best bij? 

Kies voor voor de influencer met de juiste match en niet per definitie voor de influencer met het meeste aantal volgers. 

Steeds meer agency’s en bureaus nemen de beslissing om ook influencer marketingactiviteiten aan te bieden. Maar hoe zij dit doen? Daar vertellen wij jou in blog #4 alles over.

Dana de Koning

“Kies voor voor de influencer met de juiste match en niet per definitie voor de influencer met het meeste aantal volgers.”

Alex Buis