#2 Influencer marketingbudget: To pay or not to pay

In het vorige blog artikel gaven we je een kijkje in de gi-ga interessante reis van influencer marketing naar 2019 en de toekomst. Deze week werpen we een blik op de influencer marketingbudgetten en hoe je de juiste vergoeding bepaalt voor een influencer. Marketeers zitten steeds meer met de handen in het haar; wat moeten zij influencers bieden? Hoe bepaal je wat een realistische vergoeding is voor die ene influencer?

De kracht van influencers

Het is duidelijk dat influencer marketing ‘a rising star’ is en nóg populairder wordt. Ook steeds meer marketeers verhogen hun marketingbudgetten als het gaat om social media ten opzichte van voorgaande jaren. En dát snappen wij natuurlijk wel. De toegang tot en groei van allerlei digitale tools maakt de wereld in het werken met influencers steeds toegankelijker. Wereldwijd geven bedrijven aan dat zij het werken met influencers effectief vinden. Marketeers zien meer en meer in wat de voordelen zijn om een samenwerking aan te gaan met influencers.

1. Laat zien wat je te bieden hebt

Een aantrekkelijk samenwerkingsvoorstel is hetgeen dat jou als marketeer interessant maakt voor een influencer. Laat allereerst merken dat je écht hebt meegedacht over een campagne en de influencer ook voor een aantal keuzes stelt. Afhankelijk van de grootte van de campagne, de bekendheid en het bereik van de influencer, kan jij een goede vergoeding bepalen die voor beide partijen gewenst is.

Het blijft een uitdaging voor de marketeer om een eerlijke vergoeding vast te stellen die je aan iedere influencer wilt aanbieden. Er zijn (helaas of gelukkig) geen verplichte en strakke richtlijnen voor bedrijven om de hoogte van een financiële vergoeding voor een influencer te bepalen. Influencers met een bereik tussen de 10.000 en 50.000 volgers kunnen een bedrag vragen van bijvoorbeeld €100 tot €500 per Instagram-post of per campagne deal. Ook werken de wat kleinere influencers nog vaak samen in ruil voor gratis producten of diensten. De grotere influencers met een bereik vanaf 100.000 volgers, vragen zo’n €1.000 of meer per Instagram-post.

 
Dana de Koning _ Influentials .png

Dana

“vergeleken met de ‘traditionele’ advertenties, is influencer marketing via social media flink goedkoper dan het adverteren via radio of televisie.”

2. Get it or regret it

Door het inzetten van influencer engagement verhoog je als marketeer op een onvoorstelbaar effectieve manier de waarde en zichtbaarheid van je merk. Maar ook ter ondersteuning van de sales is het inzetten van influencers echt effectief gebleken. Influencers hebben namelijk een grote achterban en door jouw merk hieraan te koppelen, bereik je sneller en effectiever een steeds groter wordende doelgroep. Op deze manier hoef je als marketeer niet zelf een community op te bouwen, maar gebruikt de influencer zijn of haar community om bepaalde berichten te koppelen aan jouw merk. Dus vergeet niet: influencers zijn de sleutel tot jouw succes!

Op Instagram groeperen veel influencers zich rondom bepaalde onderwerpen als beauty, sport, tech, food en fotografie. Het is dan ook belangrijk om een influencer in te zetten die daadwerkelijk bij jou als merk of bedrijf past. Want laten we eerlijk zijn; een influencer die vegetariër is en producten van een slager promoot, dat is geen match.

Met alle ins en outs over influencer marketing, hou jij als marketeer vanaf nu in je achterhoofd dat vergeleken met de ‘traditionele’ advertenties, influencer marketing via social media flink goedkoper is dan het adverteren via radio of televisie. Oftewel: GO GET IT OR REGRET IT!

In het volgende blog vertellen we je alles over de influencer marketing piramide; van de nano- tot de mega-influencer en hoe zij zich onderling van elkaar onderscheiden.

 
Alex Buis