Case study Dove: #WouldYouSwitch?

Onlangs heeft Dove haar grootste trial ooit uitgevoerd in Nederland. Een grote groep vrouwen in Nederland is gevraagd om een week lang Dove deodorant te gebruiken en op ongescripte, ongefilterde wijze verslag te doen van hun ervaringen in een video. Wat vinden ze van Dove? Is hun okselhuid zachter geworden? En zouden ze switchen naar Dove anti-transpirant? Een compilatie van deze ervaringen op beeld is uiteindelijk ingezet als commercial die sinds begin februari op de landelijk televisie te zien is.

Influencer

Om ook online zichtbaarheid te geven aan dit experiment werd rond dezelfde periode Influentials ingeschakeld. De Influentials Marketplace is gebruikt om 50 influencers te werven die momenteel (nog) geen Dove anti-transpirant gebruiken en graag deze wilden proberen. Bij deelname aan de campagne ontvingen de influencers een Dove Original anti-transpirant spray en roller die ze een week lang mochten uitproberen. Tot slot werd de Influencers gevraagd hun eerlijke mening over Dove in een Instagram-foto te delen onder de hashtag: #WouldYouSwitch?

Learnings

In totaal hebben 94 influencers zich opgegeven voor de campagne, waaruit uiteindelijk 49 samenwerkingen zijn ontstaan. De influencers hebben ieder op eigen creatieve wijze de Dove deodorants gefotografeerd, en hun review na een week de producten te hebben getest in de caption vermeld. Als reactie op de content reageerde men vaak niet alleen met dat ze de foto mooi vonden, maar ontstonden ook gesprekken over Dove en deodorant gebruik in het algemeen. Al deze conversaties bij elkaar leverde een engagement rate van 5,2% op, waarbij dit normaliter tussen 2-3% ligt!

Dove heeft met haar campagne laten zien dat wanneer influencers de vrijheid krijgen om (op hun manier) hun ervaring met het merk online te uiten, er authentieke content ontstaat die op een natuurlijke manier leeft en wordt besproken onder de doelgroep.