Tips voor startende influencers

De KVK heeft een video serie ontwikkeld waarin ze in gesprek gaan met influencer Monica Geuze over ondernemen. Ze stellen vragen die niemand durft te stellen. Hoe leren jonge ondernemers nou ondernemen?


Monica Geuze is pas 23 jaar en één van de populairste vrouwelijke influencers van Nederland. Ze is ooit begonnen met vloggen omdat haar vriend zei van ‘hey dat kan jij toch ook’. Sindsdien heeft ze veel succes geboekt en is ze lekker aan het ondernemen. In de video geeft Monica aan dat ze het belangrijk vindt dat zaken goed geregeld moeten worden en vast op papier moeten staan.

Het is belangrijk dat startende influencers zich gaan verdiepen in ondernemen want wanneer een influencer succes boekt en geld gaat verdienen met ‘influencen’ worden ze gezien als startende ondernemer. Zo belande ook Monica op een punt waarbij ze naar de KVK moest gaan om haar bedrijf op te richten. In deze eerste aflevering onderzoekt YouTuber Veras Fawaz hoe Monica Geuze begonnen is met ondernemen, hoe ze haar bedrijf runt en wat haar plannen zijn voor de toekomst. 

Ben jij een startende influencer en heb je vragen over het oprichten van een eenmanszaak? Maak dan eens een afspraak bij de KVK en laat je adviseren. Wij weten uit ervaring dat veel influencers worstelen met de business kant van het vak. Daarom is het juist zo belangrijk om je in deze materie te verdiepen.

Als startende influencer kom je namelijk op het punt dat je meer geld gaat verdienen. Volgens de definitie van de Kamer van Koophandel dien je je in te schrijven op het moment dat je onderneming voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je levert goederen en / of diensten. Je verkoopt bijvoorbeeld kleding of je schrijft blogs voor bedrijven.

  • Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor. Zodra je een klein beetje verdient aan je hobby of je doet vrijwilligerswerk, heb je volgens de KVK geen onderneming.

  • Je neemt deel aan het economisch verkeer. Als je bijvoorbeeld een blog schrijft voor een vriend of familielid en hier een kleine vergoeding voor krijgt, neem je geen deel aan het economisch verkeer en ben je volgens de KVK geen onderneming.

Het fijne van een inschrijving bij de KVK is dat je dan ook een BTW nummer kan aanvragen bij de Belastingdienst. Met dit BTW nummer kun je straks je BTW terugvragen die je betaald hebt. Daarnaast is een KVK nummer een teken aan bedrijven dat je serieus bent met je influencer carrière.