#1 Influencer marketing: De reis naar 2019

Elke twee weken nemen we je mee in een waanzinnig aspect in de wereld van influencer marketing. Anno 2019 zijn we op een plek terecht gekomen waar community en mond-tot-mondreclame een belangrijke rol zijn gaan spelen; we hebben het over hét begrip van 2019, influencer marketing. Influencer marketing kent de laatste jaren een sterke exponentiële groei én is iets waar steeds meer mensen over praten; van de grote marketeers tot de kleine, zelfstandige ondernemer?

Influencer marketing in een nieuw jasje

Influencer marketing heeft al jarenlang een reputatie opgebouwd in de periode waarin pr-bureaus een hoge vlucht namen en Hollywoodsterren prominent gekoppeld werden aan merken. Bekende mensen werden ingezet om op deze manier meer waarde en geloofwaardigheid aan het merk te geven.

Influencer marketing kan een langdurig proces zijn, met name als het gaat om het vinden en bereiken van influencers om de producten of services van het bedrijf te promoten. Maar heb je dit eenmaal onder de knie, dan ben je gegarandeerd verzekerd van een groot succes!

Er zijn een aantal redenen die influencer marketing in de toekomst relevanter maken dan in het verleden:

1. Het opbouwen van communities
Steeds meer merken bevinden zich in een vicieuze cirkel met zoveel content en mediakanalen waarin ze meer uitgeven en minder terugkrijgen. Dit willen we als marketeer niet. Voor de moderne marketeer is het van belang om zich te concentreren op het opbouwen van communities en zich te richten op positieve mond-tot-mondreclame waar influencers een belangrijk onderdeel van zijn. Het is een toffe uitdaging om relaties op te bouwen met jouw doelgroep zodat je weet dat er positief over jou als marketeer wordt gepraat.

Dana de Koning _ Influentials .png

Dana

"In 2019 zal er meer worden geïnvesteerd in het opbouwen van relaties en langdurige samenwerking, om je zo te onderscheiden van de concurrentie."

2. Iedereen kan instappen
Voorheen bleven influencers beperkt tot beroemdheden, maar door alle sociale media en de beschikbare middelen is er een nieuwe generatie influencers ontstaan. Vandaag kan iemand via sociale media, waaronder blogs en Instagram, een groot actief publiek bereiken en opbouwen door zijn of haar eigen inspanningen. En dit is hetgeen waar de hele wereld nu flabbergasted over is.

Influencer marketing wordt steeds meer gezien als marketingtool sinds het publiek de traditionele marketingtechnieken uit de weg gaat. Steeds meer consumenten krijgen een groeiend wantrouwen jegens merken die een inbreuk doen op hun toegang tot gratis content. Het publiek voelt zich veel sneller aangetrokken tot een persoon die het verhaal doet dan wanneer het bedrijf zelf dit verhaal naar buiten brengt. Consumenten zijn nou eenmaal vaak op zoek naar meningen en adviezen van anderen om hen te helpen bij bepaalde aankopen. Influencer marketing kan in dit proces veel invloed uitoefenen. Waar wacht je op om de juiste influencer voor jouw merk of bedrijf te vinden?

Een blik naar de toekomst

Instagram is het sociaal mediaplatform waar influencer marketing op floreert. Influencer marketing in combinatie met Instagram is de perfecte uitkomst voor organisaties en merken om hun publiek sterk te laten groeien. Maar ook om meer bereik te genereren en de verkoop via sociale media te verbeteren en te stimuleren. Ook de vooruitzichten voor influencer marketing en Instagram zijn nog steeds uiterst positief. Instagram is dan ook het snelst groeiende sociale netwerk in 2019 en zet zijn fenomenale expansie voort. Instagram is het meest krachtige platform geworden, vooral onder jongere sociale netwerkers en influencers.

Influencer marketing is uitgegroeid tot een op zichzelf staande industrie en zal de komende jaren hard blijven groeien. Volgens het Benchmark rapport van Influencer Marketing Hub was Instagram in 2016 1.7 miljard dollar waard, oplopend tot 3 miljard dollar in 2017. Deze groei bleef zich ook tot in 2018 voortzetten tot 4.6 miljard dollar en zal naar verwachting in 2019 zijn opwaartse traject voortzetten naar mogelijk een bedrag van 6.5 miljard dollar.

In het volgende artikel geven we je een kijkje in de influencer marketingbudgetten en vertellen wij hoe jij als marketeer de juiste vergoeding voor een influencer bepaalt.